Tuokioita Turun alaosaston toiminnasta
vuosien 1960 - 1999 varrelta


Joukko innokkaita saksanpaimenkoiraharrastajia kokoontui eräänä elokuun loppupuolen päivänä ensimmäiseen hahmottelevaan kokoukseen, aiheena Saksanpaimenkoiraliiton osaston perustaminen Turkuun. Kokous järjestettiin Nikolai Tolman kotona, kokoukseen osallistuivat seuraavat henkilöt: herrat Axel Liljeroos, Paul Suominen, Pentti Suvinen, Nikolai Tolma, Arvi Rantanen, Valdemar Fokin, Kosti Lehtonen, Raimo Karlsson ja rouva Meri Tolma.

Varsinainen toimeenpaneva kokous pidettiin jo kahden viikon kuluttua, 5. 9.1960. Noiden kahden viikon aikana oli monia mieliä askarruttanut kysymys puheenjohtajan valinnasta. Mistä löytyisi pätevä henkilö, joka ottaisi vastuunalaisen ja vaikean tehtävän vastaan? Tähän pitää todeta, ettei tilanne ole juuri muuttunut vuosikymmenten mittaan. Tiedusteltiin ja saatiin suostuteltua ylil. evp. Heikki Pullinen ottamaan puheenjohtajan nuija vastaan. Osaston perustava kokous pidettiin 2.10.1960, jolloin kirjoitettiin perustamiskirja. Perustamiskirjan allekirjoittivat yli. evp. Heikki Pullinen, insinööri Paul Suominen
ja liik. harj. Raimo Karlsson. Näin päästiin kaikkien muodollisuuksien jälkeen aloittamaan varsinainen toiminta,
joka muodostuikin alusta alkaen vilkkaaksi.

Toiminnasta voisi mainita mm. Turun alaosaston oma lehti, jota aloitettiin julkaista huhtikuussa 1962. Lehden silloinen nimi oli Saksanpaimenkoira, jonka nimen myös pääliitto otti käyttöön kymmenkunta vuotta myöhemmin omassa julkaisussaan.
Myös pääliiton nykyinen merkki ( yhä edelleen 2021 ) on lähtöisin Turusta. Merkissä oleva koiranpää on
turkulaisen Pekka Helteen omistaman spu Karhukorven Sandelsin pää.

Toiminta oli palveluskoirapuolella ehkä liiankin vilkasta, koska pientä kitkaa pääsi syntymään paikallisten palveluskoirayhdistysten kanssa. Tilanne rauhoittui sittemmin ja myöhempinä vuosina tehtiin paljon yhteistyötä erityisesti Turun Käyttökoirakerho ry:n kanssa. Tuomarikoulutus oli mukana alaosaston toiminnassa jo aivan alussa. Ensimmäiset tuomarikurssit pidettiin 24.4.1962 Heikki Pullisen vetäminä. 

Tuomarikoulutusta ja tuomarointia 70-luku
Tuomarikoulutusta ja tuomarointia 70-luku


Pieni esimerkki osaston silloisesta aktiivisuudesta oli yritys saada osasto rekisteröityä jo vuonna 1963. Neuvottelut pääliiton kanssa eivät kuitenkaan silloin johtaneet myönteiseen tulokseen. Aikanaan Saksanpaimenkoiraliitto ry teki muutoksia sääntöihin ja alaosastot muutettiin rekisteröidyiksi yhdistyksiksi vuonna 2002. Turku oli siis aikaansa edellä noin 40 vuotta. 
4.4.2002 järjestettiin perustava kokous yhdistykselle nimeltään SPL-Turku ry. Paikalla oli 35 jäsentä. 

Huomattava seikka, että saksanpaimenkoirien rekisteröinnit nousivat erittäin paljon kymmenvuotisjaksolla 1964-1973. Rekisteröinnit olivat vuonna 1964 604 kpl, kun taas vuonna 1973 rekisteröityjä koiria oli 3402 kpl. Alaosasto perustettiin siis todelliseen tarpeeseen ja alaosastossa kiinnitettiin suurta huomiota heti alusta alkaen jalostuspuoleen.
Ensimmäinen siitostarkastustilaisuus pidettiin jo 4.11.1961 Hippoksella. Tarkastuksessa hyväksyttiin 5 koiraa sekä yksi ehdollisesti. Tarkastuksia ja katselmuksia järjestettiin läpi vuosikymmenten. Alaosasto ylläpiti koirista kortistoa. Koiran korttiin merkittiin tulokset eri osioilta, näyttelyt ja kokeet sekä jalostustarkastus. Lisäksi koiran kuva oli mahdollisuuksien mukaan kortissa. Myös muita tietoon tulleita seikkoja koirasta tallennettiin kortille. Tämä kaikki tehtiin sen ajan mukaisesti, täysin manuaalisesti ja valokuvat toimitettiin pääsääntöisesti postin välityksellä. Kortin ylläpitäjät kirjoittivat korttiin käsin saadut tiedot, esim. sanallinen näyttelyarvostelu ja terveystiedot. 

Ao:n kortistosta
Ao:n kortistosta

19.5.1975 järjestettiin Turussa Raunistulan kentällä saksanpaimenkoirien suurkatselmus. Katselmukseen ilmoittautui noin 185 koiraa. Tuomarit, B. Wieneke, urokset ja RP, Jan G. Haan, nartut ja A. Kivimäki, pennut, ahkeroivat reippaasti näyttelyn aikana, ja Saksanpaimenkoiraliiton uudet kiertopalkinnot, 5 kappaletta kaikkiaan, saatiin jaettua muiden palkintojen ohessa.  

Suurkatselmus 12.12.1976
Suurkatselmus 12.12.1976

15-vuotisjuhlat järjestettiin 7.11.1975 hotelli Maakunnassa, Turussa. Juhliin osallistui noin 60 henkeä. Kutsuvieraina oli Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Pentti Mattsson ja rouva Mattsson sekä jalostustoimikunnan puheenjohtaja Erkki Läike, lisäksi kunniajäsenenä reipas ja pirteä 81-vuotias Yrjö Lindqvist ja rouva Lindqvist. Yrjö Lindqvist oli perustajajäsen ja oli ollut mukana perustavassa kokouksessa aikoinaan. Paikalla oli myös useita edustajia eri rotuyhdistysten alaosastoista Turusta. Juhlissa jaettiin Suomen Palveluskoiraliiton harrastusmerkkejä ansioituneille alaosaston jäsenille taputusten raikuessa.
Ruoka oli lehden kertomuksen mukaan hyvää ja sitä oli riittävästi, valssia tanssittiin ja rokattiin myös, kaikilla oli mukavaa kahvin ja muun juoman siivittämänä. Juhlat olivat perjantaina ja sunnuntaina innokkaat harrastajat kokoontuivat taas kentälle, 
useasti paikalle tuli 50-60 ahkeraa treenaajaa.

Osaston toiminta myös 1980-luvulla oli aktiivista ja siitä voisi mainita mm. usean vuoden aikana 2 edustajan, Hannu Tillosen ja Juhani Elorannan, mukanaolo pääliiton johtokunnassa, liiton monivuotisen koulutusleirin järjestäminen monena vuonna pääasiassa turkulaisvoimin sekä liiton lehden Saksanpaimenkoiran toimituskunnan koostuminen osastomme jäsenistä,
Oili Helenius, 
Hanna Leppälä ja Eila Lähteenmäki.

Toimintaan oli jo vakiintunut vuosittain järjestettävät useammat viralliset pk-kokeet, syyskatselmus ja kevättempaus, jolla tehtiin saksanpaimenkoiraa tunnetuksi. Mm. vuonna 1980 järjestettiin Saksanpaimenkoiraliiton Suomen Mestaruuskilpailut. Rotumestaruuskilpailuita on sittemmin järjestetty useitakin vuosien saatossa, viimeksi vuonna 2019 Paimiossa suojelun rotumestaruuskilpailu yhteistyössä muiden alaosastojen kanssa, kuten on tehty aikaisemminkin.
Esim. vuonna 1998 järjestettiin peräti kolme tapahtumaa yhdessä Ala-Satakunnan alaosaston kanssa: kansallisten lajien mestaruuskilpailut 25.-26.7.1998, Raiser-seminaari 3.-5.8.1998 ja suojelun mestaruuskilpailut 8.-9.8.1998.


Usean vuoden ajan alaosastossa toimi oma pentuneuvoja. Lisäksi osaston toiminta oli laajentunut Raisioon, jossa pidettiin omia koulutustilaisuuksia viikoittain. Ylipäänsä alaosastolla oli aktiviteettejä runsaasti, mukana oli mm. tottelevaisuuskoulutukset, näyttelykoulutukset, maastokoulutukset, IP-koulutukset, viikonloppuleirit, liiton leirille osallistuminen, erilaiset kerhoillat teemoineen, kirpputorit, pikkujoulujuhlat ja vappujuhlat. Vuosikausia kuljettiin yhteistuumin Saksanpaimenkoiraliiton vuosikokouksiin ja näyttelyihin eri puolille Suomea. Ulkomaan matkojakin tehtiin muutama, mm. Ruotsin koirakoululle tutustumaan luonnetestiin.

Vedätyksiä oli runsaasti, erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla. Saattoipa olla jopa kaksi vedätystä samana päivänä. Myös tuolloin oli talvia, jolloin ei pulkalla tehnyt muuta kuin reikiä pulkan pohjaan, joten koirat saivat tutustua myös kärryihin. Useat koirat opetettiin kulkemaan itsenäisesti tehdyllä vetouralla, jolloin ihmiset pääsivät hieman helpommalla. Oliko se hyvä vai huono asia, en ota kantaa!


20-vuotisjuhlissa 15.11.1980 Kalle Tappisessa jaettiin ahkerille jäsenille mm. seuraavat ansiomerkit:
SPL:n kultainen: Marjatta Tillonen, Hannu Tillonen, Keijo Javanainen. 
SPL:n hopeinen: Ari Toivonen, Markku Koskinen. Turun alaosaston ensimmäinen viiri jaettiin eläinlääkäri Lennart Fagerlundille.

20-vuotisjuhlakatselmus järjestettiin Turussa Urheilupuiston jalkapallokentällä.
Katselmuksessa toimi tuomareina Rüdiger Mai ja Pekka Hannula.

25-vuotisjuhlia vietettiin kylmänä pakkasiltana 30.11.1985 ravintola Maritzassa Turussa. Tilaisuuteen varattu kabinetti täyttyi 
lähes viimeistä penkkiä myöten ja juhlatunnelma oli korkealla. Juhlapuheiden jälkeen oli ruokailu,
ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Ansiomerkkejä jaettiin mm. seuraavasti:
SPL:n kultainen ansiomerkki:
Eila Lähteenmäki 

SPL:n hopeinen ansiomerkki:
Auli Helle, Rauno Helle, Hanna Leppälä, Svea Malmikoski, Eila Niinivirta ja Matti Äärilä.

Alaosastolaiset olivat erityisen kiitollisia monista onnittelijoista ja mieliä lämmittivät monet tervehdykset ja lahjat, joilla toiset alaosastot ja muiden rotujen alaosastot sekä muut yhdistykset olivat muistaneet merkkipäiväänsä juhlivaa. Loppuilta kuluikin sitten riemukkaasti tanssin ja rupattelun merkeissä, "meillä kaikilla oli niin mukavaa..." 

30-vuotisjuhlaa vietettiin 10.11.1990 Samppalinnassa Turun keskustassa. Paikalla oli noin 100 juhlijaa. Erilaisia ansiomerkkejä jaettiin juhlissa sekä puheita pidettiin, liiton puheenjohtaja Erkki Aarnio toivotti puheessaan onnea ja menestystä tulevalle toiminnalle. Ansiomerkkejä jaettiin mm. seuraaville:

SPL:n kultaisen ansiomerkin sai alaosaston puurtaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja Raimo Kosonen.
SPL:n hopeinen ansiomerkki: Mirjam Aaltonen, Raimo Aaltonen, Jan Eriksson, Riitta Fredriksson, Raija Isotalo, Kirsi Juva, Terhikki Kosonen, Toivo Lehti, Hannu Leppänen, Antero Myllynen, Kauko Mäkinen, Leena Mäkinen, Keijo Narvanmaa, Jani Suominen.

30-vuotisjuhlien kunniaksi järjestettiin Liedossa 14-15.7.1990 SP-tapahtuma ́90, jossa oli mukana pentunäyttely, jalostustarkastus, aikuisten näyttely, joka oli myös päänäyttely sekä näytösluonteinen rohkeuskoe. Valitettavasti vuoden 1990 keväällä puhjennut penikkatauti esti nuorten koirien ikäluokissa 6-12 kk ja 12-15 kk esittämisen. Kuitenkin näyttelyyn ilmoitettiin yhteensä 324 koiraa, joista esitettiin 264. Jalostustarkastukseen ilmoitettiin 16 koiraa, joista esitettiin 12, näytösluonteiseen rohkeuskokeeseen ilmoitettiin 29 koiraa, joista esitettiin 18.  Tuomareina toimivat Erich Orschler, urokset ja Rüdiger Mai, nartut ja jalostustarkastus.

Turun Säästöpankin kerhohuone osoitteessa Hämeenkatu 6 tuli monelle hyvin tutuksi paikaksi, siellä pidettiin monet alaosaston kerhoillat ja kokoukset. Kerhoilloissa oli vuosien aikana hyvinkin paljon eri luennoitsijoita, mm Susi Pulliainen 10.5.1984, Timo Talvio 4.12.1984, SKL:n koulutuspäällikkö Eelis Pitkänen 11.4.1985. Pääliitosta vieraili myös useita henkilöitä luennoimassa tai ylipäätään vain kertomassa liiton toiminnoista. Samoin Palveluskoiraliitosta oli luennoitsijoita eri aihealueilla.
Uudet säännöt ja uudet koemuodot ovat eri aikakausina olleet useammankin kerhoillan aiheena.

Turun alaosastossa on ollut monipuolisia koiria, yksi tarina on koirasta nimeltään spu Mister, SF02987/69. Hannu ja Mister aloittivat koekäynnit viestillä, siirtyivät jälkikokeeseen ja tämän jälkeen suojelu rupesi tuntumaan kiinnostavalta, joten sinne siis! Myös hakukokeet tuli käytyä läpi siten, että Misteristä muodostui neljän lajin käyttövalio. Näyttelyssä tuli sertifikaatti ja jalostustarkastus suoritettiin hyväksytysti. Saksanpaimenkoira-Schäfer lehdessä nro 6/1976 kerrottiin, että Misterin viimeisten 50 kokeen joukossa ei ollut kakkostulosta huonompaa tulosta. Mister ja Hannu osallistuivat useasti eri lajien SM-kokeisiin sekä PM-kokeisiin, sijoituksia on ollut useita viiden parhaan joukossa.

Hannu Tillonen ja spu Mister
Hannu Tillonen ja spu Mister

Alaosaston harjoituskenttänä on toiminut vuodesta 1976 Peltolan kaatopaikkana mainittu paikka. Koivulassa oli melko pitkään harjoituksia, samaan aikaan myös Raisiossa Linnuksen kentällä oli harjoituksia säännöllisesti. Vuonna 1985 koulutukset siirtyivät Hippokselle. Neljän vuoden kuluttua harjoituksia suoritettiin aluksi talvella Koivulan kentällä, jonne myöhemmin siirryttiin kokonaan. Näyttelyharjoituksia järjestettiin edelleen Hippoksella. 1990-luvun alussa toimintaa oli useassa paikassa, 
Koivulan kenttä oli käytössä Turussa, Liedossa oli tottelevaisuusharjoituksia, samoin Raisiossa Kaanaassa.
Salon treenejä järjestettiin Kuusjoella. 1990-luvun puolen välin tienoilla käytettiin myös Artukaisten maneesia IP-treenien paikkana.


Kentän väkeä
Kentän väkeä

Omaa kenttää oli etsitty jo hyvän aikaa ja viimein sopiva löytyi Raision Haunisista. Keväällä 1992 iskettiin ensimmäisen kerran lapio Haunisten kenttään, tasoitus- ja muokkaustyöt alkoivatkin ripeästi. Työt hoituivat nopeammin kuin ruoho kasvoi ja siksi edelleen harjoitukset olivat muualla, sillä kentän nurmen tuli saada kasvaa ja vahvistua riittävästi. Kentän tasoitus- ja muissa töissä oli mukana paljon ahkeria alaosastolaisia, erityisesti muistetaan Keijo, Arita ja Jouni. Mökki ja varastomaja valmistuivat vuonna 1994 käyttökuntoon. Lopullisesti ja kokonaan Haunisten kentälle siirryttiin treenaamaan vuoden 1994 loppukesällä.

Mökkitalkoilijat
Mökkitalkoilijat

Muutamia historiallisia hetkiä saksanpaimenkoiramaailmassa Turun alaosastossa:

- Ensimmäinen virallinen PK-koe

Turun alaosasto järjesti ensimmäiset viralliset PK-kokeet tottelevaisuudessa 19.11.1977 omalla harjoituskentällään. Ylituomarina toimi Matti Äärilä ja arvostelevina tuomareina toimi A. Toivonen, J. Eloranta, R. Kosonen ja I. Malmikoski. Koiria oli ilmoitettu 15, joista saapui paikalle 14. Voittajapari oli spn Fankan Donna ohjaajana Keijo Narvanmaa pistein 93,5 , maksimin ollessa 100 pistettä.

Keijo Narvanmaa ja spn Fankan Donna
Keijo Narvanmaa ja spn Fankan Donna

- Alaosaston osaksi omistama saksanpaimenkoira
Toinen koira, joka ansaitsee oman kappaleensa, on todennäköisesti Suomen saksanpaimenkoirahistorian
(
tähän mennessä, 2021) ainoa koira, jonka on alaosasto hankkinut. 
Koiran nimi on spu Onyx v Sironabad, SZ1379599, SF09932N/81 
synt.10.10.1975. SchH 3, jal.tark D1a lbz.
Onyx hankittiin yhteisvoimin kennel Extas, Marjatta ja Hannu Tillosen kanssa. 
Näin alaosasto oli ottanut uuden askeleen työssään paremman saksanpaimenkoiran puolesta. 
Koira vapautui karanteenista 6.6.1981 ja pääsi heti samana vuonna osallistumaan Tampereen katselmukseen sekä
Turun syyskatselmukseen, josta tuloksena V3, luokassa yli 24 kk.

- Ensimmäinen IPO-koe Suomessa ja Pohjoismaissa

IPO-kokeen historiaa Suomessa tehtiin 3.10.1987 Turussa Metsämäen Raviradalla. Koe järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomen maaperällä ja kokeen arvosteli Rüdiger Mai. Maksimiosallistujamäärä oli 5 koiraa. Kokeeseen ilmoittautui 3 osallistujaa, spn Alexsandra ja Timo Väisänen, spu Extas Rebell ja Oili Helenius sekä spu Gonrad ja Jorma Rokosa.
Merkillepantavaa on se, että kaikki kolme koiraa suorittivat viikonlopun aikana todellisen koiramaailman triathlonin, jokainen osallistui kokeeseen ja jalostustarkastukseen sekä seuraavana päivänä erikoisnäyttelyyn. 
Kokeen osallistujista Oili Helenius edusti Turun alaosastoa ja tälläkin hetkellä majailee Saksanpaimenkoiraliiton osallistujille lahjoittama muistolaatta osallistumisesta kokeeseen kirjahyllyssä Turussa. Naisnäkökulmaa Suomessa verraten Saksaan, Oili ilmoittautui IPO-kokeen mukaisesti tuomarille ennen suorituksen alkamista kertoen oman ja koiransa nimen, tuomari katseli epämääräiseen suuntaan ja kysyi, missä on koiran ohjaaja. Tuomarille selvitettiin, että tässähän hän on, Oili.

Erikoisnäyttelyyn oli ilmoitettu koiria lähes historiallisen paljon, 382 kpl, vain kolme koiraa vähemmän kuin Kotkan päänäyttelyssä samana vuonna. Tuomarit Rüdiger Mai ja Hans-Peter Rieker olivat rutinoituneita ja selvisivät urakasta laadittua aikataulua nopeammin.


- WUSV 1996

Saksanpaimenkoiralehdessä nro. 9 vuonna 1995 oli artikkeli "Vuosi aikaa omiin MM-kilpailuihin" 11.8.1989 Saksanpaimenkoiraliiton johtokunta teki päätöksen anoa WUSV:lta vuoden 1996 maailmanmestaruuskilpailuja Saksanpaimenkoiraliiton 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Sveitsillä oli jo varaus ko.vuoden kilpailuihin ja keskustelujen tuloksena

Sveitsin kanssa kokeet saatiin Suomeen. Monien selvittelyjen jälkeen kilpailupaikaksi muotoutui Turun Urheilupuisto. Lähes kaikki kivet ja kannot käännettiin myös paikallisten osaajien löytämiseksi ja siinä mielestäni onnistuttiin oikein hyvin. Alaosastolaisia oli todella monta paikalla useana päivänä talkoissa ja päivät olivat pitkiä muillekin kuin tämän kirjoittajalle.

Kilpailut muutamina lukuina: osallistujia oli 88 kilpailijaa 18 eri maasta, joukkueita oli 19. Katsojia oli viikonlopun aikana noin 10.000 Urheilupuiston katetussa katsomossa. Lauantain illanvietossa oli noin 700 juhlijaa paikalla nauttimassa hyvästä ruuasta ja mainiosta ohjelmasta, illallisjuhlassa esiintyneen taikurin linnut olivat hyvin taitavia lentelemään Rantasipin Areena-hallissa. 20 TV-vastaanotinta Nokialta lainassa peltojälkien videoiden katselua varten, Suomen joukkue oli kolmas, kokonaisuudessaan noin 180 henkeä talkoissa, 38 m pitkä ruoka- ja juomahuoltoteltta, kilpailut olivat 9. järjestyksessä, 1 jälkiprotesti, 1. reaaliaikainen atk-järjestelmä, 846 pistettä pronssijoukkueen tulos, jossa tuloksessa 1 x 100 pistettä A-osasta, 0 sateista päivää viikonlopun aikana.

Alaosaston puheenjohtajat 1960 - 1999:

1960-1969 Heikki Pullinen

1970-1970 Totti Lehikoinen

1971-1973 Keijo Javanainen

1974-1980 Hannu Tillonen

1981-1984 Keijo Javanainen

1985-1987 Hannu Tillonen

1988-1991 Raimo Kosonen

1992-1992 Markku Väkeväinen

1993-1995 Terttu Narvanmaa

1996-1998 Harri Laajajärvi

1999-1999 Anneli Rekola

Keijo Javanainen

Hannu Tillonen

Raimo Kosonen

Markku Väkeväinen

Terttu Narvanmaa

Harri Laajajärvi

Anneli Rekola

Lähteet ja kuvituskuvat:
Lähteinä käytetty lähinnä Saksanpaimenkoiraliitto ry:n lehtiä,
Saksanpaimenkoira- Schäfer ja Saksanpaimenkoira, vuosilta 1974 - 1999.
Suurin osa kuvituskuvista lämmin kiitos Oili Heleniukselle!

Tuokioita Turun alaosaston toiminnasta vuosien 1960 - 1999 varrelta -teksti:
Raija Isotalo

Lisää luettavissa alaosastomme historiasta oheisista linkeistä: